Petkov pikNik
Petkov PikNik je rubrika, v kateri Nik Marolt, ki ga poznate iz 9. sezone MasterChefa vsak petek pripravi okusen in preprost recept, ki ga lahko preizkusi prav vsak!
Nikove kuharske podvige si lahko ogledate v objavah na Facebooku in Instagramu Hitradia Center, tukaj pa najdete vse recepte zbrane na enem mestu. Vsak teden nekaj novega – preprosto, okusno in popolno za vsako kuhinjo!
INDONEZIJA – EKSPLOZIJA OKUSOV
Indonezija, otoška država z več kot 17.000 otoki, je pravo kulinarično bogastvo, kjer se prepletajo vplivi Kitajske, Indije, Bližnjega vzhoda in Evrope, a njihove jedi kljub temu ostajajo edinstveno indonezijske. Srce tamkajšnje kuhinje so bogate začimbe, kot so kurkuma, kardamom, janeževa zvezda in galangal, ki jedem dajejo intenzivne okuse. Pomembnejše sestavine so še kokosovo, ki mleko ublaži pikantnost in doda kremasto noto, fermentirani tempeh - beljakovinska osnova mnogih jedi, riž pa nepogrešljiva priloga. Sveže sadje in zelenjava dopolnjujeta jedilnik ter poskrbita za pestro in uravnoteženo prehrano. V duhu indonezijskih okusov smo v sklopu Petkovega PikNika pripravili preprost, a aromatičen recept, ki vas bo popeljal v tropski svet začimb in eksotičnih dobrot.
Kecap Manis (sladka sojina omaka)
Prvi korak, preden se lotimo indonezijskih jedi je, da naredimo omako Kecap Manis, ki je osnova za tisoč in eno indonezijsko jed.
Sestavine:
250 ml sojine omake
100 g rjavega sladkorja
1 žlica riževega kisa
Navodila:
V manjši posodi zmešamo vse sestavine.
Segrevamo na srednjem ognju, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
Ko tekočina zavre, ogenj zmanjšamo in kuhamo dokler ne doseže sirupaste konsistence (10-15 minut). Odstavimo in ohladimo.
Nasi Goreng (pražen riž)
Verjetno najbolj ikonična in popularna jed v indonezijski kulinariki je Nasi Goreng oziroma pražen riž. Danes jo bomo pripravili v najbolj osnovni verziji kot prilogo, lahko pa se ga pripravi tudi kot glavno jed z dodatno zelenjavo, tofujem, mesom ali morskimi sadeži. Pogosto se ga postreže z ocvrtim jajcem na vrhu.
Sestavine (za 2 osebi):
1 mlada čebula
1 koren, narezan na julienne (tanke trakce)
2 stroka česna
200g kuhanega in ohlajenega dolgozrnatega riža
2 žlici Kecap Manisa
1 jajce
Svež čili (opcijsko)
Krhelj limete
Navodila:
V voku ali veliki ponvi segrejemo olje na srednji temperaturi. Dodamo nasekljan spodnji - beli del mlade čebule in korenje, ter pražimo, dokler se ne omehčata.
Dodamo riž in vse skupaj dobro premešamo. Ko je riž dobro prepražen, dodamo še nasekljan česen in čili.
Na koncu dodamo še kecap manis in solimo po potrebi. Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo in pražimo če par minut.
Riž serviramo, posujemo z nasekljanim (zelenim) delom preostale mlade čebule in nanj položimo na oko pečeno jajce.
Piščančji Sate
Sedaj, ko imamo riž pripravljen, potrebujemo še nekaj za zraven. Piščančji sate je priljubljena indonezijska jed, kjer so kosi piščanca marinirani v omaki Kecap Manis, nato pa pečeni na žaru.
Sestavine:
500 g piščančjih prsi
2 žlici Kecap Manisa
Sol
Postopek:
Piščančje kose nabodemo na lesena nabodala in jih začinimo s soljo.
Sate pečemo na žaru ali v ponvi na visoki temperaturi, približno 2-3 minute na vsaki strani, dokler niso lepo zapečeni in pečeni. Vzamemo čopič in premažemo z Kecap Manisom in dodatno zapečemo. Iščemo lep karameliziran okus, vendar pazimo da se ne prežge.
Goveji Rendang
Če ste se kdaj spraševali, kako bi izgledala jed, v kateri se združita curry in pa slovenski golaž imamo sedaj odgovor. Goveji rendang je priljubljena indonezijska jed, ki izvira iz Sumatre, kjer se govedina počasi kuha v bogati mešanici začimb, kokosovega mleka in tamarinda, dokler ne postane mehka in aromatična.
Sestavine:
Pasta:
1 manjša čebula
3 strok česna
2 cm svežega ingverja
2 cm galangala (lahko tudi ingver)
1 sveže steblo limonske trave (ali 1 žlica sušene)
2-3 sveža rdeča čilija
Preostale sestavine:
500g govejega mesa narezanega na kocke
250ml kokosovega mleka
2 lista limonske trave (ali zmleta sušena)
3-4 liste kaffir limete
1 žlica paste tamarinda (alternativno sok polovice limete)
1 žlica rjavega sladkorja (po okusu)
1 cimetova palčka (1 žlička mletega)
3 klinčki
1 žlica cardamoma
3 janeževe zvezde
1 žlica soli
Postopek:
V mešalnik damo vse sestavine za pasto in zmiksamo dokler vse skupaj ni dobro zmleto in gladko.
V veliki ponvi ali loncu segrejemo olje in na srednji temperaturi prepražimo začimbno pasto, da se sprostijo vsi okusi.
Dodamo goveje kocke in jih na hitro popečemo, da dobijo lepo barvo. Nato dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo.
Ko zavre, zmanjšamo temperaturo na nizko in pokrijemo. Kuhamo približno 2-3 ure. Občasno premešamo, dokler meso ne postane zelo mehko in se omaka ne zgosti.
Ko je rendang kuhan, odstranimo vse moteče elemente - limonsko travo, liste limete, klinčke, janeževo zvezdo. Po okusu dodamo še malo soli, sladkorja ali limetinega soka.
Gado Gado
Da poskrbimo še za naše vegetarijanske in tudi veganske prijatelje, pripravimo tudi priljubljeno indonezijsko solato z mešanico sveže zelenjave, kuhanih jajc, tempeha, tofuja in krompirja, prelito z arašidovo omako.
Sestavine:
Za solato:
150g kuhanega krompirja
150g tempeha
150g tofuja
1 kumara
150g kitajskega zelja
2 mehko kuhana jajca
100g stročjega fižola
50g sojinih kalčkov
1 korenček
koriander
Za arašidov preliv:
50g arašidovega masla
3 žlice Kecap Manisa
1 strok česna
1/2 žličke ribje omake - opcijsko
2 žlički paste kozic - opcijsko
150ml kokosovega mleka
Sok polovice limete
1/2 čajne žličke mletega čilija
voda po potrebi
Postopek:
Tempeh in tofu lahko opcijsko ocvremo ali popečemo, nato pa skupaj s kuhanim krompirjem narežemo na kocke. Korenje naribamo, kumaro in zelje pa narežemo na lističe. Vse postavimo v večjo skledo.
V mikserju zmešamo arašidovo maslo in vse ostalo. Miskamo, dokler ne dobimo gladke, gosto tekoče omake. Po potrebi dodamo vodo, po okusu pa mleti čili, sol in limetin sok.
Na zelenjavo v posodi dodamo še jajce in vse skupaj enakomerno prelijemo z arašidovim prelivom. Na koncu lahko dodamo malo praženih arašidov, nasekljano mlado ali pa kar ocvrto čebulo.