Popoldne na Tromostovje na kos torte
V okviru Dunajskih dni v Ljubljani, ki potekajo od ponedeljka, Sacherjevi slaščičarski mojstri pri Tromostovju od jutra izdelujejo največjo originalno sacher torto na svetu. Popoldne ob 17. uri bodo več kot pol tone težko slaščico razdelili tudi med obiskovalce. Največja sacher torta bo imela premer 3,5 metra. Zaradi njene velikosti se bodo morali pri glaziranju s čokolado povzpeti na visoko konstrukcijo, izdelano prav za ta namen. Prvi kos bosta odrezala dunajska mestna ministrica Renate Brauner in ljubljanski župan Zoran Janković, nato pa jo bodo brezplačno razdelili obiskovalcem. Za izdelavo več kot poltonske slaščice bodo porabili 2000 jajc, 50 kilogramov moke in masla, 40 kilogramov kristalnega sladkorja in sladkorja v prahu, 45 kilogramov različnih vrst čokolade, približno 80 kilogramov marelične marmelade in 200 kilogramov glazure. K pravi sacher torti se postreže tudi stepena smetana. Te bodo porabili kar 300 litrov.Recept za originalno sacher torto je varno shranjen v sefu in je že več kot 180 let strogo varovana skrivnost. Recept poznajo le glavni slaščičar in dva slaščičarja, ki sta že dolga leta del ekipe. Ostali slaščičarji ob zaposlitvi podpišejo klavzulo o molčečnosti, so poudarili.Znana pa je zgodba o nastanku te najbolj znane torte na svetu. Vse se je začelo leta 1832, ko je njen izumitelj Franz Sacher prejel verjetno najpomembnejše naročilo v zgodovini družine Sacher. Potem ko je glavni kuhar zbolel, je knez Metternich svojega takratnega kuharskega vajenca prosil, naj ustvari prav posebno sladico za njegove goste. Nalogo je očitno dobro opravil, saj originalno sacher torto še danes pripravljajo po prvotnem receptu Franza Sacherja.