V Avstriji z novim pravilnikom vedenja na gorskih pašnikih

Turisti bodo morali v prihodnje na avstrijskih gorskih pašnikih spoštovati pravila vedenja, je napovedala avstrijska vlada. Za to so se odločili, potem ko so leta 2014 krave na enem od gorskih pašnikov do smrti poteptale nemško planinko, zaradi česar so njihovemu lastniku pretekli mesec dosodili denarno kazen.

  • Novice

"Ne želimo, da bi bili gorski pašniki povsem ograjeni ali zaprti. Zato želimo ljudi obvestiti o obnašanju živali," je povedala avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger. Pravilnik, ki bo dokončan do aprila, bo med drugim določal, kako morajo ravnati lastniki psov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ravno psi namreč največkrat s svojim vedenjem spodbudijo napad krav, ki želijo zaščititi svoje mladiče. Tudi napad leta 2014, v katerem je umrla nemška turistka, je spodbudil njen pes. Zaradi tega napada so lastniku živali februarja letos prisodili denarno kazen v višini 180.000 evrov.

Vlada poleg tega načrtuje tudi zaostritev zakonodaje, s katero odgovornost v primeru incidentov ne bo več samo na strani lastnikov živali, ampak tudi pohodnikov, ki bodo morali spoštovali novi pravilnik.

"Če ne bodo upoštevali pravil, jih bodo doletele pravne posledice," je povedal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Vir: STA 

Poslušate
DON'T CALL ME UP
MABEL