Medvedji junak II. svetovne vojne v animiranem filmu

Neverjetna resnična zgodba o osirotelemu rjavemu medvedku, ki so ga posvojili poljski vojaki med drugo svetovno vojno, bo predstavljena v animiranem filmu. Britansko-poljska filmska ekipa izid družinskega filma A Bear Named Wojtek (Medved z imenom Wojtek) načrtuje v letu 2020, ob 75-letnici konca vojne, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

  • Novice

Medvedka Wojteka so poljski vojaki našli v Perziji, nato pa je z njimi potoval skozi Irak, Sirijo, Palestino, Egipt in Italijo, vse do Škotske. Pripadnik čete Wojciech Narebski (93) se je spominjal, da jim je medved svojo hvaležnost med drugim izkazal tako, da je vojakom pomagal prenašati težke zaboje z orožjem. Medved je bil registriran vojak - s svojo plačilno knjižico, dodeljenimi obroki ter činom, kar je potreboval za plovbo od Egipta do Italije.

Vojni veteran je dodal, da jih je medved, kot neke vrste "moralna podpora", na poti spremljal kar dve leti in pol, vojaki pa so ga sprejeli kot brata. Seveda je bil za pridnost nagrajen z medom ali marmelado. Medved Wojtek je prav tako rad pil pivo, cigarete pa ob tem ni kadil, ampak jih je kar pojedel. Užival je tudi v tuširanju in v borbah s kolegi vojaki. In imel je veliko srce. Ko je v boju zmagal, je nasprotnika v opravičilo začel lizati po obrazu, navaja AFP.

Britanski producent filma Iain Harvey je priznal, da je bil glede projekta sprva zadržan. Ko mu je namreč škotski animator Iain Gardner prvič predstavil idejo, si je mislil, da je Gardner "enostavno spil preveč viskijev". Kasneje pa je ob odkrivanju neverjetne, a resnične zgodbe, ki je bila tudi dokumentirana, pomislil le še: "Tokrat je čarovnija resnična."

Med drugim o obstoju medvedjega vojaka Wojteka, velikega 1,8 metra in težkega 220 kilogramov, pričajo fotografije, na katerih deli objeme, ima široko odprt gobec v pričakovanju hrane ali pa uživa v prostem dnevu na plaži s soborci. Obstaja tudi knjiga Wojtekov album avtorice Krystyne Ivell, v kateri je ob fotografijah mogoče prebrati anekdote o simpatičnemu medvedu.

Kot so razkrili producenti filma, bodo vanj kljub vsemu dodali tudi nekaj fiktivnih elementov, da bo zgodba bolje tekla. Medved si denimo med postankom v Egiptu ni ogledal Sfinge, prav tako nacisti niso vedeli, da je med njihovimi poljskimi sovražniki tudi medved.

Vir: STA 

Poslušate
WILD STARE
GIANT ROOKS