Po svetu bodo v novo leto vstopili z ognjemeti in zvonovi

Svet bo danes vstopil v novo leto. Najprej bodo v leto 2019 vstopili na tihomorskem otočju Kiribati, veselo pa bo v večini metropol. Tradicionalno bodo po svetovnih mestih prve sekunde novega leta pospremili z ognjemeti, svetlobnimi projekcijami in zvonovi.

  • Novice

Na Elizejskih poljanah v Parizu bodo tudi letos proslavili prihod novega leta z ognjemetom ter zvočno in svetlobno predstavo na temo bratstva. Praznovanja večtisočglave množice ne bodo ustavili niti napovedani protivladni protestniki gibanja rumenih jopičev, ki na silvestrovo načrtujejo nov protest.

Tudi London bo popestril prve minute novega leta s tradicionalnim ognjemetom pri atrakciji Londonsko oko. Čeprav trenutno znameniti Big Ben prenavljalo, pa bo ta opolnoči vseeno zadonel v novo leto, ko bo stolp praznoval 160. rojstni dan.

V škotski prestolnici Edinburgh pa praznovanje novega leta tradicionalno traja kar tri dni. Festival Hogmanay se je tako pričel že v nedeljo s procesijo z baklami, silvestrski ognjemet pa bo nocoj zasijal nad gradom. Prvi dan novega leta bodo praznovanje sklenili s tradicionalnim škotskim druženjem ceilidh.

Na silvestrovanje so pripravljeni tudi v nemški prestolnici Berlin, kjer so v preteklih dneh postavili številne glasbene odre ter poskrbeli za varnost pri Brandenburških vratih z betonskimi bloki in drugimi ovirami. Obiskovalci bodo morali pred vstopom na prizorišče tudi čez temeljit varnostni pregled.

Varnost bodo poostrili tudi na Dunaju, kjer bo aktivnih dodatnih več sto policistov. Ognjemet bo dunajsko nebo obarval pri mestni hiši in Praterju.

Eden od vrhuncev novoletnega praznovanja bo ponovno v ameriškem New Yorku, kjer se vsako leto zbere milijon obiskovalcev. Nadobudneži najboljša mesta za spremljanje spusta velike kristalne krogle na newyorškem trgu Times Square običajno zasedejo že popoldne po lokalnem času. Prvič so sicer kristalno kroglo spustili že leta 1907.

Prebivalci tihomorskega otočja Kiribati bodo prvi, ki bodo morali zamenjati koledarje, in sicer že danes ob 11. uri po srednjeevropskem času. Na Kitajskem bodo nazdravili ob 17. uri po srednjeevropskem času, na zahodnih kontinentih pa bodo med prvimi proslavili v brazilskem Rio de Janeiru, in sicer v torek ob 3. uri po srednjeevropskem času. Med zadnjimi bodo na Bakerjevem otoku, in sicer 13 ur za nami.

Vir. STA 

Poslušate
HEAVEN
AVICII FT. CHRIS MARTIN