Veletrgovina Macy's tudi letos z največjo parado na zahvalni dan

Ameriška veletrgovina Macy's za zahvalni dan že od leta 1924 organizira parado balonov in cestnih splavov oziroma odrov za praznik, ki ima sedaj že 4000 udeležencev in kot trdijo organizatorji ob poti od Centralnega Parka navzdol do 34. ulice okoli 3,5 milijona gledalcev.

  • Novice

Prvo parado živih živali si je leta 1924 ogledalo okoli 10.000 ljudi. Podpredsednik produkcijskega studia Macy's John Piper, je dejal, da so prave živali kasneje zamenjale živali v obliki balonov.

Baloni so bili napolnjeni s helijem in so pogosto ušli, uvodoma pa so jih na koncu parade zanalašč spuščali v zrak. Vsak, ki je kakšnega našel in ga prinesel v trgovino, je dobil posebno darilo. Danes so baloni za kaj takšnega preveliki in prenevarni in se jim v primeru preveč vetrovnega vremena odpovedo.

Letošnja 92. parada ima 25 velikih balonov v obliki raznih junakov risank in 26 cestnih splavov, to je odrov na kolesih, ki predstavljajo določeno temo. Glavna zvezda je kot vedno ogromen puran imenovan Tom, ki so ga letos malce polepšali.

Letos so zbirki potujočih odrov dodali še nekaj novih, med njimi so "čofotajoči safari", "Elfovi ljubljenčki", "nindža želve" in "fantazijska tovarna čokolade".

V paradi lahko poleg voznikov splavov in upravljavcev balonov ter članov godb na pihala sodelujejo le zaposleni v trgovini Macy's, njihovi sorodniki ali prijatelji. Pri pripravi parade, na primer pri napihovanju balonov, pa sodeluje več kot 600 prostovoljcev. Stroške parade, ki se izvede tudi v dežju in snegu, krije trgovina skupaj s sponzorji.

Veletrgovina Macy's, ki zaposluje 100.000 ljudi in ustvari okoli 25 milijard dolarjev prihodka na leto, ima v New Jerseyju posebno delavnico za ustvarjanje in remont balonov ter splavov, pred zahvalnim dnevom pa ponavadi tja povabijo šolske otroke, ki se navdušeno fotografirajo z junaki risank.

Balone in splave v okoli 7000 kvadratnih metrov velikem objektu oblikuje in izdeluje več kot 100 umetnikov, oblikovalcev ter mojstrov, delo na naslednji paradi pa se dobesedno začne takoj po koncu tekoče.

Vir: STA 

Poslušate
BLINDING LIGHTS
THE WEEKND