Na Ptuju z videom učijo turiste izgovarjati ime svojega mesta

Na pisanje britanskega časnika Daily Mail, da je Ptuj med britanskimi turisti najtežje izgovorljivo mesto na svetu, so se v najstarejšem slovenskem mestu zelo hitro odzvali. Zavod za turizem Ptuj se je namreč odločil posneti promocijski video, v katerem Ptujčani na simpatičen način učijo tuje turiste o pravilni izgovorjavi imena njihovega mesta.

  • Novice

Promocijski filmček so že objavili na Youtube kanalu, v njem pa sodelujejo znani in tudi manj znani Ptujčani, ki tujce učijo izgovorjave.

Kot je pojasnila svetovalka za razvoj turizma na ptujskem zavodu Katja Ertl, je odločitev za video, ki bi na humoren način izpostavil jezikovne zagate britanskih turistov, spontan odziv na novico britanskega časopisa.

"Tudi sami pri stiku ne samo z britanskimi, ampak tudi s številnimi drugimi tujimi gosti, opažamo zanimive izpeljave imena našega mesta," je dejala Ertlova.

Hkrati z videom bo Zavod za turizem Ptuj na Facebook kanalu Ptuj Info zagnal nagradno igro, ki bo srečnega izžrebanca nagradila z brezplačnim vikend oddihom za dve osebi v butičnem hotelu v starem mestnem jedra s spoznavanjem vinske kulture mesta in dediščine Kurentovanja.

Daily Mail je pred dnevi v raziskavi ugotavljal, kako britanski popotniki izgovarjajo turistična mesta v svetu, znamenitosti in jedi. Ime najstarejšega slovenskega mesta se je izkazalo za najtežje izgovorljivo, saj ga je kar 92 odstotkov vprašanih izgovorilo napačno.

Na drugo mesto med najtežje pravilno izgovorljivimi mesti se je uvrstil portugalski Guimaraes, sledijo hrvaška Reka, makedonska prestolnica Skopje, Oaxaca v Mehiki, Sitges v Španiji, Bloemfontein v Južni Afriki in slovenska prestolnica Ljubljana, s katero je imelo težave 61 odstotkov vprašanih.

Med znamenitostmi se je - kar po svoje sploh ni presenečenje - na vrh uvrstil islandski vulkan Eyjafjallajökull, ki sta ga pravilno izgovorila le dva odstotka vprašanih. Na vrh najtežje pravilno izgovorljivih znamenitih jedi se je uvrstila francoska klasična enolončnica bourguignon (govedina po burgundsko).

Raziskavo je izvedla turistična agencija Bolsover, v njej pa je sodelovalo 2000 vprašanih. Izkazalo se je, da je za Britance najtežji jezik grščina, takoj za njo pa je slovenščina. Sledijo švedščina, nizozemščina in hrvaščina, je še navajal Daily Mail.

Vir. STA 

Poslušate
BLINDING LIGHTS
THE WEEKND