Zdrava prehrana pomaga tudi okolju

Odločitev za bolj zdravo prehrano lahko zmanjša posameznikov vodni odtis za do 55 odstotkov, kaže nova raziskava. Največji vpliv na to ima prehod na vegetarijansko prehrano, a že zmanjšanje porabe mesa prispeva k najmanj desetodstotnem zmanjšanju porabe vode. Prehod na zdravo prehrano je tako po mnenju raziskovalcev zmaga za ljudi in za Zemljo.

  • Novice

Ljudje bi bili bolj zdravi, hrano pa bi lahko proizvedli z manjšo porabo za človeka najbolj dragocenega naravnega vira - vode, izpostavlja raziskava, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji, objavljena pa je v publikaciji Nature Sustainability.

"Glavno sporočilo raziskave je, da če preidete na zdravo prehrano, z mesom ali brez, v skladu z lastnimi preferencami, to ni dobro le za vaše zdravje, temveč tudi za okolje, v smislu, da lahko s tem občutno zmanjšate svoj vodni odtis," je komentiral doktor Davy Vanham z raziskovalnega centra Evropske komisije Ispra v Italiji.

Javne kampanje o varčevanju z vodo z na primer krajšim tuširanjem ali zapiranjem pipe med ščetkanjem zob so znane že dolga leta, zavest o količini vode, ki se porabi pri proizvodnji hrane, pa je na drugi strani nižja.

Vzreja živine terja veliko porabo vode. Velike količine tega naravnega bogastva se porabijo tudi pri proizvodnji olj, sladkorjev in maščobe. Gojenje sadja in zelenjave pa je na drugi strani bolj "vodno učinkovito".

Poslušate