Najbolje se živi na Dunaju

Najboljše mesto za bivanje na svetu je postala avstrijska prestolnica Dunaj, ki je tako po sedmih letih z vrha izrinila avstralski Melbourne, je objavil britanski tednik Economist.

  • Poudarjeno
  • Novice

Dunaj je Melbourne na lestvici prehitel le za 0,7 odstotne točke. To je prvič, da se je evropska metropola zavihtela na vrh lestvice, v okviru katere vsako leto ocenijo 140 mest.

Med najboljšimi desetimi mesti za bivanje so še avstralska Sydney in Adelaide, japonski mesti Osaka in Tokio, kar tri kanadska mesta - Calgary, Vancouver in Toronto ter danski Koebenhavn.

V raziskavi so izpostavili opazno izboljšavo javnega prevoza v Osaki, ki je na lestvici osvojila bron, ter zmanjšanje stopnje kriminala. Mesto na lestvici za Melbournom zaostaja le za 0,7 odstotne točke.

Lani so bili med desetimi najbolj prijetnimi mesti sicer Hamburg, Helsinki, Perth in Auckland. Kot so pojasnili, se bivanjske razmere v teh mestih niso spremenile na slabše, a so konkurenčna mesta opazneje izboljšala kvaliteto življenja.

Med bolje uvrščenimi so običajno mesta srednje velikosti v bogatejših državah, so ocenili raziskovalci.

Med najmanj prijetnimi mesti za bivanje ostaja sirska prestolnica Damask, na repu pa so še bangladeška Daka, nigerijski Lagos in pakistanski Karači, povzemajo raziskavo tuje tiskovne agencije.

Raziskovalci so izpostavili še nekaj mest, kjer so v zadnjih petih letih dosegli največ izboljšav - med njimi so na primer Beograd, Hanoi, Teheran in Abidžan na Slonokoščeni obali. V zadnjih petih letih so namreč omenjena mesta pridobila več kot pet odsotnih točk.

V raziskavi britanski tednik Economist letno razvršča 140 svetovnih mest. Kriteriji razvrstitve mest so stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura v mestih.

Vir: STA 

Poslušate
HEAVEN
AVICII FT. CHRIS MARTIN