Bolje sličice nogometašev kot pijača

Italijan Gianni Bellini pravi, da ima največjo zbirko nogometnih albumov z nalepkami igralcev na svetu. Doma ima kar 4000 napolnjenih albumov, poleg tega pa še dodatnih 400.000 nenalepljenih sličic.

  • Novice

Bellini živi v vasi San Felice Panaro, okoli 30 kilometrov od Modene, kjer se nahaja tudi svetovno znani izdelovalec sličic Panini, in morda je tudi to doprineslo k začetkom zbiranja. Sličice je začel zbirati pri 13 letih, potem pa je imel nekajletni premor, ker je bil, kot prizna, »bolj zainteresiran za punce«.

Kmalu po poroki, poročil se je pri 19, je ponovno začel zbirati sličice svojih nogometnih junakov. Tokrat se je popolnoma predal temu konjičku. V različnih svetovnih časopisih je objavljal oglase, preko katerih je iskal in menjal sličice ter albume.

»Na mesec sem prejel med 600 in 700 pismi, kar je bil začetek dopisovanja in prijateljstev; nekatera so se ohranila do danes,« je povedal z nasmehom. Danes pa namesto pisem piše elektronska sporočila, na leto jih pošlje okoli 5000. »Dnevno za nalepke porabim od štiri do šest ur,« je še povedal 54-letni Bellini.

Njegove žene Giovanne, prav tako nogometne navdušenke, možev konjiček in to, da je Paninijeva tovarna skoraj možev drugi dom, ne moti. »Podpiram ga in tudi meni je všeč. Zaradi tega je vedno doma, kjer lahko pazim nanj, in tako tudi v bar ne hodi,« se zabava Giovanna Bellini.

Italijanski zbiratelj pa v svoji spoštovanja vredni zbirki nima le albumov, ki jih je izdal Panini, med drugim ima tudi albume lige prvakov, ki jih izdaja Topps. Bellini na leto za sličice zapravi med 4000 in 5000 evri, albume pa skrbno hrani na temperaturi 23 stopinj Celzija. Zbirko ima arhivirano tudi na računalniku. Trdi, da ni nič naprodaj, ker pravi zbiralci kupujejo in menjajo, prodajajo pa ne. Si je pa njegove albume mogoče ogledati na občasnih razstavah.

Bellini je najbolj ponosen na album, izdan za svetovno prvenstvo leta 1970: »Paninijev prvi mednarodni album,« s ponosom pove. Zanimiva pa je tudi zgodba albuma z naslovom Egiptovsko prvenstvo 1986: album se je izgubil, ko ga je poslal v prevod, potem pa ga je srečno našel 20 let pozneje.

Bellini upa, da bo njegovo tradicijo nadaljeval vnuk, ki pa bo pred tem najprej moral v polnosti razumeti pomen zbiranja sličic.

Vir: STA

Poslušate
2U
DAVID GUETTA FT. JUSTIN BIEBER