Knjižnica na Švedskem ponuja pranje perila

Švedska se še naprej bori s hudo vročino in posledično sušo. Stiske ljudi zaradi pomanjkanja vode se zaveda tudi občina Svenljunga na jugozahodu države, ki je svojim prebivalcem v osrednji knjižnici poleg izposoje knjig ponudila tudi pranje perila.

  • Novice

»Ponudba je namenjena ljudem, ki niso priključeni na občinski vodovod,« je povedal predstavnik občine Tomas Klug. Okoli 11.000 prebivalcev občine je namreč odvisnih od vode v svojih vodnjakih. Raven podtalnice pa se je zaradi vročine in nezadostnih padavin v nekaterih vodnih zajetjih zmanjšala do te mere, da prebivalci ne morejo več uporabljati svojih pralnih strojev. Nivo vode naj bi po oceni občine ostal tako nizek še nekaj časa.

Klug je še povedal, da ima knjižnica pralni stroj in sušilec, ki ju običajno uporablja čistilno osebje, zato se je zdelo smiselno, da ju za začasno uporabo ponudijo tudi prebivalcem. Poudaril je še, da knjižnica sicer izposoja tudi dobre knjige.

Občina je poleg tega nedavno zaradi suše prebivalcem ponudila tudi prhanje v nekaterih občinskih ustanovah. Oblasti pa so pozvale prebivalce, ki se soočajo s pomanjkanjem vode v svojih zajetjih, naj izkopljejo globlje studence.

Vir: STA

Poslušate
EX'S AND OH'S
ELLE KING