Evakuacija zaradi gnilega in smrdljivega sadja

Reševalci so v nedeljo, 29. 4. 2018, v avstralskem Melbournu iz prostorov tamkajšnje univerze evakuirali več kot 500 ljudi. Po prostorih se je namreč širil močan vonj neznanega izvora, ki je spominjal na plin in nevarne kemikalije. Po obsežni preiskavi se je sicer izkazalo, da je šlo le za kos gnijočega sadeža duriana.

  • Novice

Profesorji in študenti so v prostorih tehnološkega inštituta Royal Melbourne zavohali močan vonj, ki je spominjal na »plin« in o tem obvestili gasilce. Ti pa so nato ob prihodu posumili na uhajanje nevarnih kemikalij in iz univerze evakuirali ljudi.

Kot se je izkazalo po obsežni preiskavi, je smrad povzročal le gnijoči durian, njegov vonj pa se je preko prezračevalnikov razširil po univerzi. Gasilci so sadež odstranili iz zgradbe, profesorji in študenti pa so lahko nadaljevali svoje delo.

Durian velja za najbolj smrdljivo sadje na svetu. Njegov vonj med drugim pogosto primerjajo s fekalijami in smrdečimi nogavicami. Kljub odvratnemu vonju je predvsem v Aziji izjemno priljubljen, saj ima izrazito sladek okus.

Vir: STA

Poslušate