Zakorakaj k zdravju

Pravi moški, vseslovenska komunikacijska akcija, namenjena ozaveščanju širše javnosti o problematiki raka pri moških, ki jo je Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v sodelovanju z Onkološkim Inštitutom iz Ljubljane in Ministrstvom za zdravje lani izpeljalo prvič, se letos nadaljuje.

  • Poudarjeno
  • Novice

Če smo lani z malce provokativnimi sporočili v začetku in obširno komunikacijo v nadaljevanju pričeli ozaveščati o problemu raka pri moških, bomo letos akcijo nadaljevali. Zavedamo se, da je takšna komunikacija lahko učinkovita le, če jo izvajamo kontinuirano, torej vsako leto. Dolgoročni cilj akcije je, da bi v Sloveniji čim manj moških zbolelo za rakom.

Osrednja tema letošnje akcije, ki je planirana za mesec oktober in november, bo posvečena rednemu gibanju, ki je pomembna komponenta zdravega načina življenja, takšen način živjenja pa lahko občutno zmanjša tveganje, da bi oboleli za rakom.

Redna telesna dejavnost pozitivno vpliva tudi na prognozo pri že zbolelih za rakom, saj zmanjša tveganje za ponovitev bolezni. Redna hoja je v pomoč onkološkim bolnikom tudi pri okrevanju; med zdravljenjem je priporočljivo hoditi večkrat tedensko, intenzivnost pa je potrebno prilagoditi splošnemu počutju in telesni zmogljivosti.

V središče komunikacije smo postavili zdravilne in blagodejne učinke hoje. Hoja je preprosta, hodijo lahko vse starostne skupine, hojo zdravniki priporočajo kot eno od najbolj primernih oblik gibanja. Skratka: hoja je ena najbolj učinkovitih, celovitih, varnih in dostopnih oblik vadbe.

Z nagovorom širši javnosti želimo le-to spodbuditi, da bi hodila redno, da bi odkrivala nove sprehajalne poti v svojem domačem okolju, da bi le-te delila z ostalimi. S posebno spletno aplikacijo bomo ljudi spodbujali k redni hoji, šteli bomo prehojene korake, metre in kilometre ter se trudili, da bi hoja postala vsakodnevni ritual – pa ne samo moških, ampak širše slovenske javnosti. Svoje prehojene korake in dosežke bodo ljudje lahko objavljali na spletni strani projekta www.izogniseraku.si, se primerjali z drugimi in se medsebojno spodbujali k nadaljnjim »zdravim« podvigom. V komunikaciji seveda ne bomo pozabili tudi na druga, pomebna sporočila: moške bomo še naprej spodbujali, da so pozorni na telesne spremembe, da ne oklevajo in pravočasno obiščejo zdravnika, da se izogibajo slabim navadam in da se odzovejo na vabila v presejalne teste programa SVIT.

Ključno sporočilo akcije bo poziv: ZAKORAKAJ K ZDRAVJU.

Komunikacija bo potekala na velikih plakatih po vsej Sloveniji, na radiu, v tiskanih medijih in na spletnih portalih, ki jih obiskujejo naše ciljne skupine. Še posebej bomo, tako kot v lanskoletni akciji, obveščali splošne zdravnike in zdravnike družinske medicine, saj so prav ti prvi sogovorniki bolnikov. Zelo pomembna točka projekta bo tudi spletna stran izogniseraku.si, ki bo nadgrajena s posebnim modulom, kamor bodo lahko obiskovalci umeščali fotografije in prehojene razdalje in na ta način z drugimi delili informacije o zanimivih in morda malo manj odkritih sprehajalnih poteh. 

Poslušate
LULLABY
SIGALA FT. PALOMA FAITH