V Stožice prihajata 2 Cellos

V Areni Stožice bo drevi in v soboto nastopil slovensko-hrvaški duo 2Cellos. Violončelista Stjepan Hauser in Luka Šulić bosta na koncertih, ki sta bila razprodana že pred mesecem dni, ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija izvedla skladbe z novega albuma Score, ki je izšel marca.

  • Novice

2Cellos na novem albumu Score preigravata najbolj znane skladbe za klasične in sodobne filmske ter televizijske zgodbe. Album sta posnela z londonskim simfoničnim orkestrom in si s tem uresničila dolgoletno željo sodelovanja z njim. Menita, da so londonski filharmoniki "najboljši orkester na svetu".

Album vključuje 14 znanih filmskih skladb oziroma dela skladateljev filmske glasbe, ki so jima ljubi. Med drugim so na njem njune interpretacije skladb Now We Are Free iz filma Gladiator, May it Be iz Gospodarja prstanov, For the Love of a Princess iz filma Hrabro srce, Moon River iz filma Zajtrk pri Tiffanyju ter temo iz priljubljene serije Igra prestolov.

Koncerta sta zasnovala tako, da bosta najprej s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, ki mu bo dirigiral Patrik Greblo, preigrala skladbe z novega albuma, v drugem delu bosta zaigrala znane uspešnice.

Organizatorji v Ljubljani napovedujejo glasbeno-produkcijski presežek ter največji in najspektakularnejši koncert 2Cellos v Sloveniji doslej. "Vsak koncert odigrava maksimalno dobro, ko pa so koncerti v naši regiji, čutiva še posebno napetost in odgovornost, da dava dobesedno vse od sebe," sta povedala glasbenika.

Koncerta sta sicer vzbudila veliko zanimanje tudi v tujini. V Ljubljani tako pričakujejo obiskovalce iz vse Evrope: Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Španije, Poljske, Nemčije, Velike Britanije, pa tudi iz Turčije, Izraela in ZDA.

Za oba ljubljanska koncerta je bilo prodanih več kot 20.000 vstopnic, nekaj celo v oddaljene dežele, kot so Džibuti, Japonska in Arabski emirati, so sporočili organizatorji Drugamuzika, VignaPR in Koda Events.

Aktualno turnejo Score sta priljubljena violončelista startala 22. marca v Londonu, pred Ljubljano pa sta nastopila le še v Beogradu in Milanu. Maja se odpravljata na Japonsko, poleti pa se bosta podala na veliko turnejo po ZDA.

Zadnja priložnost za doživetje 2Cellos v naši bližini v letošnjem letu pa bo koncert 2. julija v puljski areni.

Klasično izobražena violončelista Šulić in Hauser, ki sta v Sloveniji nazadnje nastopila leta 2015 na Ljubljana festivalu, sta čelu zapisana že od otroštva. Šulić se je rodil leta 1987 v Mariboru, odraščal pa je med Mariborom in Dubrovnikom. Je diplomant londonske Kraljeve glasbene akademije. Stjepan Hauser se je rodil leta 1986 v Pulju in je diplomiral na Kraljevem glasbenem kolidžu v britanskem Manchestru.

Svetovno slavo sta dosegla, ko sta na spletnem portalu YouTube objavila priredbo Jacksonove skladbe Smooth Criminal. Posnetek jima je odprl pot do podpisa pogodbe z založbo Sony Records Masterworks, pozneje pa ju je na svojo svetovno turnejo, v okviru katere sta nastopila tudi v Ljubljani, povabil Elton John.

Glasbenika že šesto leto nastopata na najprestižnejših odrih po svetu in beležita milijone ogledov na YouTubu. Sodelujeta s svetovno priznanimi glasbeniki, kot so Zucchero, Andrea Bocelli, Lang Lang in Steve Vai.

Peto obletnico delovanja sta po 40 razprodanih koncertih v ZDA maja lani obeležila pred več kot 12.000 obiskovalci arene v Veroni.

Vir: STA 

Poslušate
ANSWERPHONE
BANX RANX & ELLA EYRE FT. YXNG BANE