Kateri dodatki za vhodna vrata so zaznamovali letošnje leto?

Vhodna vrata brez dodatne opreme niso popolna vrata. Pri izbiri vhoda namenite pozornost dodatkom, kot so tehnologija, kljuke za vrata, barve in stekleni dodatki. 

 • Novice

Tehnologija, ročaji, osvetlitve in ostale popestritve vhoda, ki jemljejo dih

Tradicionalna vhodna vrata so preteklost. Danes si jih lahko opremimo s čitalcem prstnih odtisov, z navideznimi kljukami, ki se izvlečejo kar sama, s kristalnim steklom na ročaju in ostalimi inovativnimi dodatki, ki poudarijo vašo edinstvenost. Če ste morda v procesu nakupa ali menjave vrat, počakajte in preberite. S takšnimi dodatki, kot jih predstavljamo, lahko v celoti spremenite način uporabe vrat in njihov izgled.

Zakaj se sploh odločamo za posebne dodatke, ko gre za vhod? Zaradi:

 • dodatne varnosti,
 • edinstvenega izgleda in osebnega stilskega odtisa,
 • še bolj enostavne uporabe.

Preglejmo torej, kateri so zadnji oblikovalski trendi dodatkov za vhodna vrata, ki jih narekujejo inovatorji na področju vhodov.

1. Steklo za vrata kot osupljiv dodatek

Steklo je material, ki ga v svoje arhitekturne kreacije na kreativne način vključujejo najuspešnejši arhitekti in oblikovalci. Kot osrednji okrasni element krila vrat ali kot eleganten detajl. Ne glede na to v kakšni obliki je, steklo vedno pričara čarobno vzdušje.

Največji mojstri obdelave stekla se poslužujejo različnih načinov obdelave, kot so:

 • peskanje,
 • matiranje,
 • kreiranje vzorcev,
 • graviranje v steklo,
 • izdelava vitražev,
 • kaljenje in
 • lepljenje varnostnega stekla.

Letošnje leto pa je zaznamovala uporaba prekrivnega stekla, kot ga vidite na fotografiji, s katerim so pri Pirnarju dosegli minimalističen in glamurozen videz hkrati. 

Skrb za slabšo energetsko učinkovitost je pri steklu popolnoma odveč, če le je uporabljeno večslojno izolativno steklo za vrata.

2. Napredna in varna vhodna vrata na prstni odtis

Nove generacije mladostnikov ključa v klasičnem pomenu besede ne bodo več poznale. Prihajajo namreč novi načini odklepanja. V slovenskem podjetju Pirnar, ki velja za največjega inovatorja na področju pametnih vhodov, so razvili svoj čitalec prstnih odtisov, imenovan PIRNAR SECURO.

Vhodna vrata na prstni odtis tako tudi pri nas postajajo nova stalnica in ne brez razloga. Tovrsten sistem je namreč:

 • izjemno varen, za kar se lahko zahvalimo mehanskemu odklepanju in zaščiti pred ponarejanjem,
 • priročen, saj niti odrasli niti otroci ne rabimo skrbeti za fizične ključe.

Prav tako čitalec s svojo obliko in naprednostjo vhodu doda edinstven estetski izraz. 

3. Inovativni in edinstveni ročaji za vrata

Predstavljajmo si, kolikokrat na leto se dotaknemo domače kljuke za vrata. Vsaj tisočkrat. Ročaji za vhodna vrata so prav zares najbolj osebni del vrat, pa vendar nanje tolikokrat pozabimo. Zato smo našli nekaj primerov, ki vrata ne samo odpirajo ampak tudi olepšajo.

Matirani ročaji Nero

Klasični inox ročaji za vrata imajo svoj čas in mesto. A za vrhunec elegance, dramatičnosti in sodobnosti se splača stopiti korak naprej. 

Črna matirana potezala Pirnar Nero ta korak omogočajo. Ponovno gre za Pirnarjev patent, ki je že postal trend tega in naslednjega leta.

Oglejte si primere estetsko in tehnološko dovršenih vhodnih vrat Pirnar.

Neverjeten navidezen ročaj za vhodna vrata

Ste že slišali za vratno potezalo, ki je skrito v vratnem krilu in se razkrije šele, ko čitalnik odčita vaš prstni odtis, nato pa se zopet pogrezne v površino krila? Gre za sistem OneTouch, ki so ga razvili ravno v slovenskem podjetju Pirnar in zanj prejeli tudi prestižno nagrado German Design Award 2017.

Kaj pridobite s takšnim ročajem?

 • Poudarite minimalističen stil, saj so vrata v eni čisti liniji,
 • izrazite svojo tehnološko razgledanost,
 • poskrbite za največjo stopnjo varnosti.

Kot inovator in oblikovalec trendov na področju vhodnih vrat je Pirnar že izumil prvo pametno vhodno steno na svetu, imenovano Theatrica, ki zaenkrat še ni v prodaji. Gre za vrata, kjer lahko pozabite na vse tradicionalne elemente. Kljuke ni več, prstnih odtisov prav tako ne. Dovolj je le pogled, saj pametna stena deluje po sistemu prepoznavanja obraza in v primeru ustreznosti omogoči vstop. Pirnar je z osupljivim dizajnom postal prejemnik častne omembe Red Dot Award.

4. Subtilna, a prepričljiva osvetlitev

Če si želite na hiter pa tudi stroškovno učinkovit način obogatiti zunanjost doma, drobnih a čudovitih dodatnih osvetlitev na vhodnih vratih zagotovo ne boste obžalovali. Lepota prefinjene svetlobe, ki zaživi ob večerih, je neprecenljiva. Danes, ko imamo na voljo toliko možnosti osvetlitve na vratnih krilih, bi bilo res škoda tega ne izkoristiti.

Vemo, da lahko osvetlimo preddverje, dodamo frontalno ali talno osvetlitev. A največji oblikovalski trend se skriva v osvetlitvi potezal.

V nadaljevanju predstavljamo 3 patentirane Pirnarjeve osvetlitve ročajev, ki so prejeli nagrado German Design Award Special 2019.

 • LABELUX, ki ponuja, da sredi površine potezala žari vaš priimek ali poljuben napis.
 • MAGMALUX, ki omogoča, da drobni vzorci na potezalu zažarijo v skrivnostni mesečini.
 • CRSYSTALUX, ki na potezalu osvetli del s poliranim kosom kristalnega stekla. 

To so čarobni detajli, s katerimi vaš vhod izstopa iz povprečja.

5. Vhodna vrata antracit barve ostajajo na vrhu 

Barvo marsikdo dojema kot dodatek vhodnim vratom, zato jo vključujemo v izbor priljubljenih dodatkov. Čeprav je to leto zaznamovalo več barv, bela vhodna vrata so recimo še vedno ostala priljubljena izbira, je za barvo leta okronan prav poseben odtenek sive – antracit.

Vhodna vrata antracit barve se skladajo tako s toplimi domovi v rustikalnem stilu, kot s sodobneje zasnovanimi hišami.

Kakšni dodatki so vam blizu?

Ste se ustavili in premislili? Kakšna vrata so zares vaša sanjska? Kateri dodatki vas mikajo, pa morda ne veste, kako bi jih vključili? Za dodatno inspiracijo prelistajte čudovite kataloge ali pa za nasvet prosite Pirnar strokovnjake, ki vam vedno pomagajo pri izbiri edinstvenih in občudovanja vrednih vrat, ki so pisana na kožo vam in celotni družini. 

Poslušate
RADIO CENTER
V živo