NEDOLGOČASEN VIKEND S PEUGEOT 208 – IDEJA 3

Vsak teden novo doživete s Peugeot 208: primorsko–notranjska regija. 

  • Vsebina

Podamo se do oaze miru med Krasom in Istro - Kraški rob.

Z novim Peugeot 208 drvimo po prekrasnih vaseh, ki jih do zdaj še nismo obiskali – res ni dolgočasno!

Zapeljemo se do zadnje vasi tik ob slovensko-hrvaški meji - do Sočerge. Nad njo leži čudovita cerkvica sv. Kvirika s pokopališčem. V okolici nas čaka čudovit kraški travnik, od tam pa se odpravimo na pohod do »skal v obliki valov« oziroma znamenitih spodmolov – ušes Istre.

Usmerimo se nazaj proti notranjosti države in kruzamo mimo Kubeda do vasice Hrastovlje. Hrastovlje je majhna vasica v Slovenski Istri, najbolj znana po cerkvi Svete Trojice iz 12. stoletja. To je eden izmed najlepših kulturnih spomenikov v Sloveniji, ki ga zaznamujejo osupljive freske.

Malo skrenemo s poti do Vinske fontane Marezige. Prva vinska fontana v Sloveniji ponuja edinstveno in nepozabno doživetje za ljubitelje vina in gurmane. Ob čudovitem razgledu na slovensko obalo in vse do Italije enostavno uživamo.

Nadaljujemo proti vrhu Kraškega roba do vasice Socerb, kjer stojijo ruševine gradu Strmec. Grad slovi po svoji burni zgodovini. V bližini gradu se v kraški jami nahaja edina podzemna cerkev v Sloveniji. V jami je po legendi živel tržaški mučenec in svetnik Socerb. V njej so vidni ostanki kora, cerkvenega oltarja ter vinske kleti iz srednjega veka.

Čas je za prenočitev – na primer v Hiši Robida. Davnega leta 1895 je bila Hiša Robida največji objekt na Ćetnari (Katinara), kot domačini imenujejo spodnji Črni Kal. Bila je pomembna točka na poti iz Obale v notranjost države.

Tako smo tudi v bližini vasice Osp, kjer nas naslednji dan čaka prav posebno doživetje.

Ker smo imeli bolj umirjen prvi dan (in nismo zapravili veliko), se drugi dan odpravimo na drugačno doživetje – plezanje. Nad naseljem Osp se dviga mogočna kompaktna stena, oblikovana v podkvasto obliko, ki je široka 500 m ter visoka preko 200 m in predstavlja enega najpomembnejših plezalnih območij v Evropi.

Sprehod po vasi vse do znamenite stene je nepozabna izkušnja, prav tako pa nas čaka enodnevno plezanje - vodeno in varno, vsekakor pa nič dolgočasno

Poslušate
LOVE TO GO
LOST FREQUENCIES FT. ZONDERLING & KELVIN JONES