Na tisoče kitajskim kinematografom grozi zaprtje

Kitajsko združenje za film je predstavilo poročilo, v katerem je navedeno, da naj bi zaradi epidemije novega koronavirusa več kot 40 odstotkom kitajskih kinematografov - kar 5000 od 12.000 - grozilo zaprtje. Kinematografi so med zadnjimi prizorišči, ki jih bodo odpirali po epidemij, skrb pa zbuja tudi porast ogledov filmov po spletnih kanalih.

  • Novice

Po sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa na Kitajskem bodo kinematografi med zadnjimi prizorišči, ki jih bodo ponovno odprli, a še to z omejitvami števila obiskovalcev, poroča britanski BBC. V združenju pričakujejo, da bo epidemija najbolj prizadela manjše kinematografe, ki sprejmejo do 500 gledalcev.

Podatki kažejo tudi, da si je v času karantene v tej državi filme preko spletih pretočnih kanalov ogledovalo na milijone Kitajcev. Tako obstaja bojazen, da se zaradi drugače oblikovanih navad gledanja filmov gledalci v dvorane še dolgo ne bodo vrnili v enakem številu kot pred epidemijo.

Mesečna naročnina na omenjene platforme je izjemno ugodna in je lahko po navedbah BBC celo za desetkrat cenejša od filmske vstopnice. Lahko se tudi zgodi, da se bodo distributerji začeli odločati za spletne premiere namesto klasičnih, po drugi strani pa je filmska produkcija zaradi epidemije po vsem svetu zastala. V kinematografe bo tako težko ponovno privabili gledalce, če jim ne bodo mogli ponuditi novih filmov.

K oteževanju situacije med drugim pripomore tudi razmišljanje posameznikov, da se s tem, ko bodo filme gledali doma, ne bodo okužili s covid-19, v kinu pa jim ta nevarnost preti.

V prvem četrtletju letošnjega leta se je v kitajske filmske blagajne steklo občutno manj sredstev, če dvoran ne bodo odprli do oktobra, pa v združenju menijo, da bodo zabeležili kar 91-odstoten izpad dohodka. Lani se je v kitajske filmske blagajne zgolj od prodaje vstopnic steklo 7,2 milijarde britanskih funtov, obisk pa so merili v milijonih gledalcev.

A kot piše BBC, so tudi takšni, ki verjamejo, da bo, kljub pesimističnim napovedim, s kinematografi na Kitajskem še vse v najlepšem redu. Filmar Chris Fenton je dejal, da si kitajska vlada zelo želi filmske industrije na svetovni ravni, hkrati pa želi postati največji filmski trg na svetu. Opomnil je tudi, da je obisk kina za Kitajce del kulture, zato dvomi, da bo ta navada iznenada del preteklosti.

Vir: STA 

Poslušate
GOOD AS HELL
LIZZO