Kakšen material vhodnih vrat je pravi za vašo hišo?

Se odločate za nakup alu ali lesenih vhodnih vrat? Preverite, katere so prednosti in slabosti obeh možnosti. 

  • Novice

Vhodna vrata so ogledalo vsake hiše. Ob poplavi različnih modelov je lahko izbira zahtevna, zato ne zamudite našega pregleda prednosti in slabosti.

Želite drzna, izstopajoča vrata?

Ali pa ste ljubitelj klasike in iščete nekaj povsem enostavnega?

Kaj pa material – kako sploh izbrati najboljši material za vrata?

Prav pri izbiri materiala se pogosto pojavljajo največje dileme. Če se odločate med lesom in aluminijem, se morda sprašujete:

  • Katere so prednosti obeh materialov?
  • Kako se razlikuje vzdrževanje aluminija in lesa?
  • Katere so največje slabosti obeh materialov?
  • Ali je možna in priporočljiva kombinacija različnih materialov?

Odgovore na vse to najdete v spodnjih odstavkih.

Les za ljubitelje tradicije in pristne narave

V preteklosti so bila vhodna vrata največkrat lesena ali kombinirana s steklom. Tradicionalnih hiš si še dandanes ne predstavljamo brez natančno oblikovanih lesenih vhodov, ki so domu dodali toplino in občutek domačnosti.

Toplina lesa je še vedno dejavnik, ki pri marsikaterem kupcu tudi danes prevesi tehtnico v prid tega naravnega materiala. Les je energetsko učinkovit in izvrsten izolator, poleg tega pa je z ekološkega vidika najboljši gradbeni material, saj se stalno obnavlja.

Prednost lesenih vrat je tudi v njihovem naravnem videzu in raznolikosti, saj lahko izbirate med številnimi vrstami, npr. smrekovim, hrastovim, macesnovim, orehovim lesom in še več. Izbira je praktično neskončna, prav tako pa obstaja možnost, da njegov videz osvežite z novo barvo ali s premazom.

Katere so tiste najbolj neprijetne lastnosti lesa?

Glavna slabost lesa kot gradbenega materiala je, da je les živ material, ki diha, tudi ko je že obdelan.

Prav zato zahteva redno vzdrževanje.

Še več, lesena vhodna vrata so bolj podvržena različnim vremenskim vplivom kot vrata iz drugih materialov, zato jih je pametno zaščititi z nadstreškom ali vetrolovom.

Hkrati pa ostaja dejstvo, da so lesena vrata cenovno dostopnejša v primerjavi z drugimi materiali. To je lahko velika prednost za tiste, ki želijo, da je njihova investicija v nov vhod nekoliko manjša.

Aluminij za vse, ki ljubite modernost

Aluminijasta vrata prevladujejo v modernih zgradbah in novejših hišah. Včasih so krasila zgolj poslovne stavbe, dandanes pa jih najdemo na številnih stanovanjskih hišah in predstavljajo standard sodobne gradnje.

Aluminij odlikuje odlična trdnost in obstojnost. Nanj ne vplivajo UV-žarki in vremenski vplivi, zato ne potrebuje barvanja vsakih nekaj let. Tudi kakršnokoli drugo vzdrževanje in čiščenje je povsem minimalno.

Tudi z ekološkega vidika je aluminij odličen material, saj ga je možno v celoti reciklirati.

Odločite se lahko za aluminijasta vhodna vrata v kombinaciji s steklom, ki omogočajo vstop svetlobe v predprostor.

Glavna slabost aluminija je dejstvo, da predstavlja večji finančni zalogaj. Prav tako postaja les zaradi svoje večne topline in ekološke prijaznosti vedno bolj priljubljena izbira tudi na najbolj sodobnih stanovanjskih hišah.

Vsak nakup je nekaj posebnega - zagotovite si strokovno pomoč

Prednosti in slabosti obeh možnosti dobro poznajo v slovenskem družinskem podjetju Pirnar, kjer nudijo tako les kot tudi aluminij. Če še niste prepričani, kakšna vrata so vam v resnici bolj všeč, lahko obiščete njihov salon, kjer je na voljo jagodni izbor najbolj prodajanih modelov. Na lastne oči se lahko prepričate, katera vrata so prava za vas in vaš dom.

Prav tako lahko s seboj prinesete fotografijo svojega doma, Pirnarjevi svetovalci pa vam bodo predlagali nekaj najboljših modelov za vaš dom.

Podjetje Pirnar je svetovno znano tudi po inovacijah, saj so zaslužni za večkrat mednarodno nagrajena in najbolj osebna vrata na svetu – One Touch.

Prav tako so trgu kot prvi na svetu predstavili pametno vhodno steno Theatrica, ki se odpre povsem samodejno s pomočjo sistema prepoznavanja obraza.

Za več nasvetov pred obnovo vhoda preverite Pirnarjev pregled najpomembnejših dejavnikov nakupa.

Poslušate
BREAKING ME
TOPIC FT. A7S