Nemci poznajo Beethovna, slabše dela

Rezultati raziskave YouGov so pokazali, da 95-odstotkov Nemcev pozna Ludwiga van Beethovna in vedo, da je bil skladatelj. Težava pa se je pojavila ob vprašanju, naj anketiranci navedejo vsaj eno Beethovnovo mojstrovino. Kar 15 odstotkov ni poznalo nobenega skladateljevega dela, 11 pa je odgovorilo »ne vem«.

  • Novice

Vsaj eno Beethovnovo delo je pravilno navedlo 74 odstotkov anketirancev. Najbolj znana je zagotovo njegova 9. simfonija, katere Oda radosti iz četrtega stavka je evropska himna.

Anketo so opravili v letošnjem letu, ko bodo v Nemčiji 250-letnico skladateljevega rojstva proslavili z okoli 1000 koncerti, operami in drugimi dogodki. Veliko sodelujočih je sicer izrazilo prepričanje, da klasična glasba v sodobni družbi nima več tako pomembne vloge, 68-odstotkov anketirancev pa je presodilo, da je žanr izgubil svoj pomen.

Beethoven se je rodil leta 1770 v Bonnu. Ustvaril je devet simfonij in osnutek za deseto, ob tem pa še opero Fidelio in več drugih skladb. Umrl je leta 1827 na Dunaju. Med predstavniki glasbenega klasicizma, kamor ga uvrščajo, je kompozicijsko predstavljal most do obdobja romantike.

Od njegovih simfonij so najbolj znane tretja, imenovana Eroica, peta, imenovana Usodna, šesta, imenovana Pastoralna, in že omenjena deveta. Prepoznaven je tudi po klavirskih delih, med njimi sta priljubljeni sonati V mesečini in Appassionata.

Znan je bil tudi po tem, da je komponiral še, ko je že skoraj popolnoma oglušel.

Vir: STA

Poslušate
WISH YOU WELL
SIGALA FT. BECKY HILL