Tina Turner praznuje 80 let

Legendarna ameriška rock in pop pevka Tina Turner danes praznuje 80 let. Velja za eno najbolj prodajanih glasbenic v zgodovini rocka. Prislužila si je naziv kraljice rock'n'rolla, prejela je 11 grammyjev ter grammyja za življenjsko delo in prispevala uspešnice, kot so The Best, What's Love Got To Do With It in We Don't Need Another Hero.

  • Novice

Tina Turner se je rodila leta 1939 kot Anna Mae Bullock v mestu Brownsville v ameriški zvezni državi Tennessee. Oče je delal na plantaži bombaža, mati je imela indijanske korenine. Po srednji šoli se je preselila v ameriški center blues glasbe St. Louis, kjer je spoznala kitarista Ikea Turnerja, s katerim se je poročila in imela dva otroka.

Skupaj sta izdala album Fool in Love, ki se je nemudoma povzpel na vrh glasbenih lestvic. O njunem zakonu je pozneje v avtobiografiji razkrila, da jo je trpinčil. Leta 1976 ga je z otrokoma zapustila. Pobegnila je brez denarja ter spočetka plesala v klubih in hotelih. Nekaj časa je celo prejemala socialno podporo.

Sprva so ji tudi skoraj vse velike glasbene založbe preprečevale, da bi zgradila solistično kariero. Stara 45 je nato z uspešnico Private Dancer osvojila štiri grammyje. Pozneje je polnila dvorane in stadione po svetu. Leta 1988 je v Rio de Janeiru nastopila pred 180.000 gledalci; tako številčen obisk je bil vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Leta 2008 se je podala na turnejo, ki jo je naslovila Tina!: 50th Anniversary Tour. Z odra se je poslovila leta 2009. Kasneje se je poročila z dolgoletnim spremljevalcem, nemškim založnikom Erwinom Bachom, se odrekla ameriškemu državljanstvu in pridobila državljanstvo Švice. Danes s soprogom živi ob Züriškem jezeru.

Uspešna je bila tudi kot igralka. Med drugim je zaigrala v rock muzikalu Tommy (1975), akcijskem filmu Pobesneli Max III. (1985), v katerem je nastopila ob Melu Gibsonu, in filmu Last Action Hero (1993).

Po njeni avtobiografiji je bil posnet biografski film What's Love Got to Do with It (1993) v režiji Briana Gibsona.

Pevka, ki je poznana po energičnem nastopu na odru, izredno močnem vokalu, spektakularnih rock koncertih, je v svoji karieri izdala deset studijskih albumov. Prodani so bili v 200 milijonih izvodov. Revija Rolling Stone jo je umestila na 63. mesto lestvice 100 največjih umetnikov vseh časov in na 17. mesto lestvice 100 največjih pevcev vseh časov. Ima svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Leta 1991 je bila skupaj z Ikeom Turnerjem sprejeta v Dvorano slavnih rocka and rolla.

Ob njeni 80-letnici so na Broadwayju v začetku novembra začeli prikazovati muzikal z naslovom Tina: The Tina Turner Musical, ki pripoveduje njeno življenjsko zgodbo.

Njeno življenjsko zgodbo pa bo preko muzikala lahko spoznalo tudi slovensko občinstvo. Na Gospodarskem razstavišču bo 4. februarja gostoval muzikal Simply the Best - The Tina Turner Story. Producent muzikala je Bernhard Kurz.

Vir: STA 

Poslušate
BE KIND
MARSHMELLO FT. HALSEY