Havana ima 500 let

Na Kubi so s slovesnostjo obeležili 500. obletnico ustanovitve njene današnje prestolnice Havana. Kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel je ob ognjemetu na slavnostnem večeru sprejel številne tuje goste, tudi nekdanjega francoskega predsednika Francoisa Hollanda.

  • Novice

Havano so 16. novembra 1519 ustanovili španski osvajalci. Kraj, originalno imenovan San Cristobal de La Habana, jim je zaradi strateške lokacije služil kot odskočna deska za nadaljnje osvajanje Amerike. Prav tako je postal točka, iz katere so se z novim bogastvom obložene španske galeje vračale v Španijo. Španski kralj Filip II. je kraj leta 1592 razglasil za mesto.

Havana ima danes okoli 2,1 milijona prebivalcev, s čimer je druga največja metropola na Karibih - prva je Santo Domingo, prestolnica Dominikanske republike, z dodatnim milijonom ljudi.

500-letnico mesta so začeli slaviti z vojaškimi salvami, sledila je še slovesnost v prenovljenem Kapitolu, kjer domuje kubanski parlament.

Stari del Havane je Unesco leta 1982 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. V zadnjih letih so se v mestu lotili številnih prenov znamenitih stavb, še posebej glavnih turističnih točk.

Vir: STA

Poslušate
LOSE CONTROL
MEDUZA FT. BECKY HILL