Izruvan najdaljši zob na svetu

Nemški zobozdravnik Max Lukas iz Offenbacha je lani izpulil 37,2 milimetra dolg zob, ki so ga v prejšnji teden vpisali v Guinnessovo knjigo kot najdaljši izpuljeni zob na svetu. Doslej je bil najdaljši zob na svetu izpuljen v Indiji in je bil zgolj pol milimetra krajši od zoba, ki ga je Lukas izpulil 63-letnem Hrvatu iz Mainza.

  • Novice

Zgodba o rekordnem zobu se je začela precej boleče septembra lani, ko je 63-letni Mijo Vodopija potreboval pomoč zobozdravnika zaradi vnetja zoba. Lukas je že na rentgenskem posnetku ugotovil, da ima opravka z »neverjetno dolgim zobom«, poroča Jutarnji list, ki je objavil tudi fotografijo rekordno dolgega zoba.

Časnik dodaja, da je bilo skoraj tri četrt zoba pod dlesnijo na zgornji čeljusti in da zoba ni bilo možno rešiti, temveč zgolj izpuliti. Poseg je bil uspešen in Vodopija si je hitro opomogel ter se rešil bolečin.

Nemški zobozdravnik pa se pri tem ni ustavil. Ob soglasju Vodopije je obdržal zob in začel urejati dokumentacijo, da bi tudi uradno pridobil potrdilo o najdaljšem zobu na svetu. V Guinnessovo knjigo rekordov je bil vpisan prejšnji teden, dodaja časnik.

Zobozdravnik iz Offenbacha je operacijo puljenja zoba znanstveno opisal tudi v enem od specializiranih medicinskih časopisov.

Vir: STA

Poslušate
HOW DO YOU SLEEP
SAM SMITH