V NEMČIJI NE BO OVIR ZA HUAWEI

Nova nemška pravila o varnosti glede gradnje omrežja 5G, ki bodo kmalu stopila v veljavo, bodo vsem dobaviteljem omogočala enaka konkurenčne pogoje, tudi kitajskemu Huaweiju. 

  • Vsebina

To je potrdil vladni tiskovni predstavnik Steffen Seibert, ki je na novinarski konferenci povedal, da nobenega podjetja že vnaprej ne izključujejo iz tekme za gradnjo mobilnega omrežja nove generacije. Po poročanju Reutersa so bili nemški operaterji, ki so bili vsi že prej Huaweijevi kupci, zaskrbljeni, da bi lahko izključitev kitajskega dobavitelja pomenila milijarde dolarjev dodatnih stroškov pri uvajanju 5G in povzročila dolgoletne zamude.

V skladu z novimi pravili bodo morali omrežni operaterji Deutsche Telekom, Vodafone in Telefonica Deutschland vpeljati izboljšane varnostne standarde za kritične dele omrežja. Prav tako bi bili lahko dobavitelji izključeni ali bi jim bilo naloženo plačilo odškodnine, če bi se odkrilo, da je prišlo do vohunjenja, potem ko so bili že potrjeni kot zaupanja vredni dobavitelji.

Nemška odločitev je sprejeta kljub ameriškim pritiskom in opozorili, da Huawei predstavlja varnostno grožnjo pod vplivom kitajske vlade, saj se njegova infrastrukturna oprema lahko uporablja za vohunjenje za drugimi državami. Zaradi tega so ZDA kitajskega tehnološkega velikana uvrstile na seznam tveganih telekomunikacijskih podjetij in mu omejila dostop do ameriških tehnologij.

Vir: https://uk.reuters.com/article/uk-germany-telecoms-5g-idUKKBN1WT11F

Poslušate
RADIO CENTER
V živo