Kipchogeju pomagali tehnologija in afriška polenta

Eliud Kipchoge je postal prvi človek v dokumentirani zgodovini človeštva, ki je maratonsko razdaljo 42 kilometrov in 195 metrov premagal v manj kot dveh urah. Kenijskemu tekaču so med tekom pomagali »zajci«, partnerji za trening, ki so mu na njemu povsem prilagojeni progi dajali ritem in mu nudili zavetrje, tehnologija in ... obroki polente.

  • Novice

Med podvigom, ki se je začel na območju dunajskega parka Prater, so maratonskemu rekorderju pomagali vrhunski tekači, ki so se izmenjavali, da mu je bilo lažje preteči ta neuradni maraton. Ob njemu je bila ves čas sedmerica tako imenovanih zajcev, ki so obkrožili Kipchogeja, da je bil tudi ves čas v zavetrju.

Pri postavljanju takšnega zgodovinskega mejnika in lovljenja vsake stotinke sekunde so bile pomembne tudi najmanjše podrobnosti.

Pred skupino tekačev s Kipchogejem se je vozil avtomobil na električni pogon, ki je oddajal posebne zeleno obarvane laserske žarke, s katerimi so na podlagi računalniških izračunov Kipchogeju kazali idealno tekaško linijo.

Kipchoge je imel tudi posebej za ta podvig izdelane tekaške čevlje ameriškega giganta na področju športne opreme znamke Nike. Gre za super hitre vaporfly čevlje s karbonskimi vlakni v vložku in podplatu, izdelane iz posebne pene za blaženje udarcev in večjo oporo za stopalo in gleženj ter obdane z za vodo neprepustno membrano, ki naj bi mu prinesla vsaj odstotek boljši čas v primerjavi z drugimi čevlji.

Ne gre zanemariti tudi prehranskega režima, ki se ga drži Kipchoge. Temelj njegovih obrokov je ugali, kuhan koruzni zdrob. Gre za različico polente, kot jo pripravljajo prebivalci kenijskega višavja.

Ko trenira in se pripravlja na tekmovanje, bo Kipchoge dan začel s skodelico čaja in kosom kruha, za kosilo in kdaj tudi večerjo si bo privoščil obrok ugalija z jajci ali mesom. Še več ugalija bo pojedel na predvečer tekme in preden se bo odpravil k počitku ob 9. uri zvečer.

Med tekom pa si je pomagal z izotoničnimi energetskimi ter kofeinskimi geli ter že vnaprej pripravljenimi plastenkami napitkov, ki mu jih je med tekom dajala njegova ekipa.

Vir: STA

Poslušate
HOW DO YOU SLEEP
SAM SMITH