Nemčija letno spraži največ kave med državami EU

V Nemčiji so lani med državami Evropske unije spražili največ kave, in sicer 551.000 ton, je  ob mednarodnem dnevu kave, ki ga obeležujemo 1. oktobra,  objavil  Eurostat. V Evropski uniji so lani pražarne proizvedle več kot 1,8 milijona ton kave, kar je okoli 3,4 kilograma na prebivalca.

  • Novice

Evropska unija je lani uvozila več kot tri milijone ton kave iz tujine, kar je 12 odstotkov več kot pred desetimi leti. Vrednost kave pa je znašala 7,8 milijarde evrov.

Največja dobaviteljica kave v EU je Brazilija, ki na staro celino pripelje 29 odstotkov oz. 901.000 ton kave. Večji, 25-odsotni delež predstavlja še Vietnam, z manj kot desetodstotnimi deleži pa sledijo Honduras, Kolumbija, Uganda, Indija, Peru in Etiopija.

Največji delež uvožene kave so odkupili v Nemčiji (36 odstotkov) in Italiji (19 odstotkov). Med večjimi trgi so še Belgija, Španija, Francija in Združeno kraljestvo.

V Evropski uniji pa so lani spražili 1,8 milijone ton kave, kar je sicer tri odstotke manj kot pred desetletjem.

Nemčija in Italija sta v vrhu po deležu pražene kave. V Nemčiji so lani proizvedli 31 odstotkov pražene kave, v Italiji pa 23 odstotkov. Med večjimi proizvajalci pražene kave v EU so še Francija, Španija in Nizozemska. Teh šest držav je lani proizvedlo 83 odstotkov vse pražene kave v EU. V Sloveniji so lani spražili več kot osem ton kave, še kažejo podatki Eurostata.

Vir: STA 

Poslušate
HOW DO YOU SLEEP
SAM SMITH