Mačke obeležujejo svoj dan

Mačke, ki veljajo za ene najljubših hišnih ljubljenčkov, 8. avgusta obeležujejo svoj svetovni dan. Na svetu naj bi živelo več sto milijonov kosmatink. V Sloveniji točne evidence o številu malih štirinožcev ni, je pa znan podatek, da v državi živi skoraj 3000 ljudi s priimki, ki so povezani z mačkami.

  • Novice

Svetovni dan mačk so prvič obeležili leta 2002, ko ga je oživela dobrodelna organizacija Mednarodni fond za zaščito živali (Ifaw). Pri Ifaw so želeli s svetovnim dnevom osveščati o življenju, potrebah in zdravju felis catus.

V večini držav je to neuradni praznik. V Rusiji imajo nacionalni dan mačk 1. marca, v ZDA pa nacionalni dan mačk obeležujejo 29. oktobra. Kosmatinke so zelo priljubljene tudi na Japonskem, kjer se jim poklonijo v okviru praznika mačk 22. februarja. Dan je tako priljubljen, da vsako leto na ta dan družbena omrežja poplavijo najrazličnejše mačje objave.

V Sloveniji točne evidence o številu mačk ni. Evidenco zapuščenih mačk sicer vodijo zavetišča, pri zvezi felinoloških društev Slovenije pa beležijo statistiko registriranih pasemskih mačk in vzrejališč.

Po podatkih na spletni strani zveze je v Sloveniji registriranih pet felinoloških društev, prijavljenih pa je preko 40 vzrejališč pasemskih mačk. V Sloveniji so sprva prevladovale samo perzijske in siamsko-orientalske pasme, po osamosvojitvi pa so se začele pojavljati tudi druge pasme, med njimi abesinka, britanka, devon-rex, ruska modra, turška angora in maine-coon.

Pomemben akter na področju mačjega življenja so tudi zavetišča in druga društva, ki skrbijo za številne zapuščene ali prostoživeče mačke. Vsako poletje iz zavetišč poročajo o prenapolnjenih kapacitetah. Pri zavetišču Ljubljana so že v začetku julija omejili sprejem in namestitev mačk, podobne razmere so tudi v zavetišču Horjul.

Ob tem pri zavetiščih pogosto prosijo za pomoč tudi pri začasni oskrbi in namestitvi mačk in mladičkov.

Vir: STA 

Poslušate
WHAT A MAN GOTTA DO
JONAS BROTHERS