HUAWEI S 5G POKRIL PRVO EVROPSKO DRŽAVO V CELOTI

Monako je postal prva evropska država s 5G omrežjem po celotni državi. Ta pomemben mejnik, predvsem za uporabnike, ki jim bo ponujen izredno hiter brezžični internetni dostop, so uspeli doseči skupaj s kitajskim tehnološkim gigantom Huawei. 

  • Poudarjeno
  • Vsebina

Lansko jesen je lastnik telekomunikacijskega podjetja Monaco Telekom Xavier Niel podpisal prelomno pogodbo z družbo Huawei, saj si je želel, da monaška kneževina postane prva država na svetu, ki bo v celoti pokrita s 5G. Zgolj 10 mesecev kasneje je Monaku uspelo, pri Huawei pa ob tem izpostavljajo, da lahko Monako služi za vzor pri razvoju 5G omrežij tudi drugim operaterjem in državam. Huawei je sicer za razvoj 5G sklenil že kar 50 pogodb, od tega 28 v Evropi.

Je med njimi tudi Slovenija? Žal ne, je pa Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije Akos ravno minuli petek sporočila, da bo do konca tega leta objavila javni razpis za podelitev frekvenc za omrežja 5G. Do sredine 2020 pa naj bi z izdajo odločb frekvence tudi podelili. Sporočili so še, da pričakujejo sodelovanje vseh operaterjev v državi.

Očitno se tudi v Sloveniji intenzivno pripravlja razvoj omrežja 5G, ki naj bi ključno vplival na naše prihodnje vsakdanje življenje.

Vir: http://en.rfi.fr/contenu/20190709-monaco-rolls-out-huawei-built-5g-network-european-first

Poslušate
AS FAR AS FEELINGS GO
ALLE FARBEN & JUSTIN JESSO