Mednarodni dan družin letos poudarja pomen podnebnih ukrepov

Letošnji mednarodni dan družin se osredotoča na 13. cilj trajnostnega razvoja - podnebne ukrepe. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije se dnevu pridružujejo že 25. leto zapored, v tem času pa so ga razširili na teden družin od 15. do 22. maja. Na pomembno vsebino dneva družin so opozorili tudi v Slovenski karitas

  • Novice

V sodelovanju z različnimi kulturno-umetniškimi organizacijami so v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ob mednarodnem dnevu družin pripravili tudi vseslovensko akcijo Za družine brezplačno. V njenem sklopu muzeji in galerije ves teden ali pa na določen dan v tednu od 15. do 22. maja nudijo družinam brezplačen ogled njihovih razstav in zbirk.

Sicer so v ZPMS v zvezi z letošnjo temo zapisali, da so podnebne spremembe eden največjih sodobnih izzivov človeštva in najočitnejši dokaz uničujočega vpliva človekovih dejavnosti na naravno okolje, ki neizbežno povratno učinkuje na življenje ljudi, tudi družin: "Okoljski vplivi so predpogoj za uživanje človekovih pravic, zlasti pravice do življenja, zdravja, hrane, vode in primernega bivališča."

"Vlaganje v družino in otroke je vlaganje v stabilnost in vsestransko blagostanje. To je še posebej pomembno v luči demografskih sprememb, ki že hromijo našo družbo," pa so ob dnevu družin sporočili iz Slovenske karitas, kjer se srečujejo z več kot 20.000 družinami, ki so v materialnih in drugih stiskah. V njihove programe je vključenih skoraj 30.000 otrok.

V Karitas so opozorili, da zelo veliko družin živi pod pragom revščine ali na robu, v težko dostopnih podnajemniških stanovanjih, z minimalnimi plačami ter v pogojih dela, ki so nenaklonjeni družini. Poleg materialne revščine družinam zelo veliko stisko povzročajo tudi različne oblike zasvojenosti, še posebej alkoholizem, ki je nemalokrat vzrok ali posledica revščine.

"Neprecenljivi del naših družin so tudi starejši, ki v veliko primerih, napol prisilno, da ne bodo v napoto, končajo v domovih za starejše in po nekaj mesecih prenaglo in zavrženi končajo svoje življenje," so zapisali v Karitas in dodali, da pomoč na domu, medgeneracijsko sodelovanje, olajšave ter spodbude za varstvo staršev in različne oblike dnevnega varstva starejših potrebujejo večjo podporo države.

Generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič je zato državne organe in organe lokalnih skupnosti pozval, naj še naprej podpirajo in razvijajo družini naklonjene mehanizme spodbujanja, olajšav, poenostavitev in prilagoditev.

Generalna skupščina OZN je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1994. Vsakoletno zaznamovanja mednarodnega dneva družin izraža pomen, ki ga mednarodna skupnost pripisuje družinam in njihovi vlogi v družbi.

Vir: STA 

Poslušate
I'VE BEEN WAITING
LIL PEEP & ILOVEMAKONNEN FT. FALL OUT BOY