Nemški pivoljubi lani zapravili več

Nemške ljubitelje piva je lani zadel hladen tuš. Cene piva in pijač, mešanih s pivom, so namreč v letu 2018 porasle za okoli 3,5 odstotka, medtem ko je bila rast cen življenjskih potrebščin 1,9-odstotna. Ne glede na to so nemške pivovarne lani zvarile 8,7 milijarde litrov, kar je 2,2 odstotka več kot v predhodnem letu.

  • Novice

V Nemčiji so se lani najbolj podražila piva tipa lager, in sicer za 3,8 odstotka. Za brezalkoholna piva je bilo treba medtem odšteti 2,7 odstotka več kot v letu 2017.

Cene pijač, mešanih s pivom, kot so pivo z limonado ali kolo, po katerih je v Nemčiji prav tako zelo veliko povpraševanja, so se v letni primerjavi zvišale za 3,6 odstotka. Manj je denarnice prizadela podražitev pšeničnih piv, ki je bila 1,8-odstotna.

Nemci so sicer kljub podražitvam lani spili veliko piva, kar statistiki pripisujejo tudi dolgemu, toplemu poletju, ter svetovnemu prvenstvu v nogometu v Rusiji.

Nemške pivovarne so proizvodnjo v letu dni povečale za 184 milijonov litrov, največ piva pa so prodale prav na domačem trgu. Izvoz so medtem okrepile le za 0,1 odstotka na 1,6 milijarde litrov. Vrednost izvoza je tako dosegla 1,2 milijarde evrov. Največ piva so iz Nemčije uvozile Italija, Kitajska in Nizozemska.

Vir: STA

Poslušate
RIDE IT
REGARD