Prvi tek s psi v okviru tekaške prireditve v Radencih

Maraton v Radencih bodo 18. maja pripravili že 38. po vrsti, tek na 21 km pa bo štel tudi za državno prvenstvo. Maratonci in polmaratonci bodo začeli ob deveti uri, ob 9.10 se bodo proti cilju podali tekačice in tekači na deset kilometrov, pet minut pozneje še na pet kilometrov. Pripravili bodo prvi tek s psi v okviru slovenske tekaške prireditve. 

  • Novice

Tekmovalci, ki bodo tekmovali v okviru DP, se morajo prijaviti tako pri organizatorju kot pri Atletski zvezi Slovenije (AZS) tako kot lani, ker so to uvedli zaradi predlanskega primera dopinga, prej to ni bilo potrebno. Starta na 5 in 10 km bosta tako kot lani, ko je bilo to prvič, ločena.

Lani je bilo na 38. izvedbi maratona 3768 udeležencev, od tega 246 na najdaljši razdalji, v številko niso zajeti pohodniki in popoldanski tek otrok. Kot vsako leto je bilo ob progi na voljo 1100 kg banan, 600 do 700 kg agrumov, 50 kg piškotov, 30 kg sladkorja v kockah in prek 40.000 kosov pijač Radenske.

Posamične prijave sprejemajo do torka, 7. maja, skupinske nad 10 oseb pa do 17. aprila. Skupaj pričakujejo med 4000 in 4500 udeležencev različnih tekaških sobotnih dogodkov, skupaj pa med 9000 in 10.000 ljudi.

Predsednik organizacijskega komiteja Boštjan Gerlec se je na novinarski konferenci najprej zahvalil 900 do 1000 prostovoljcem, ki skrbijo za nemoteno izvedbo enega največjih tekaških dogodkov pri nas. Predsednik AZS Roman Dobnikar je dodal, da je to tudi ena najstarejših tovrstnih prireditev pri nas.

"Proge so enake, kot so bile lani, daljše proge potekajo tudi v Avstriji in na 42 gre v sosednjo državo štirikrat, na polmaratonu pa dvakrat. Zaradi maratona bodo ceste v Radencih in okolici zaprte uro pred tekmovanjem, zato prosimo za pravočasni prihod in upoštevanja navodil policije in redarjev," je pojasnil generalni sekretar organizacijskega odbora maratona Marko Pintarič.

Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Daniel Chebolei Rotich (2:19:02) in njegova rojakinja Yunes Onyancha Moraa (2:44:22), državna prvaka v maratonu pa sta postala skupno tretji Aleš Žontar (2:36:29) in Jasmina Pitamic Vojska (2:58:27), skupno četrta.

Letos bo DP na 42 km oktobra na maratonu v Ljubljani, s slovensko prestolnico pa si Radenci vsako leto izmenjujejo prvenstvi na 21 in 42 km.

Oba lanska zmagovalca na 42 km se bosta tudi letos pojavila na startu, favoriti za zmago prihajajo, kot za podobne dogodke po svetu, iz Afrike. Od domačih maratoncev bo gotovo nastopil Rok Puhar, vendar se bo glede na formo odločil, na kateri razdalji bo nastopil. Pintarič je omenil, da bo verjetno tekel na 10 km.

Glavni pa je rekreacijski pomen maratona, ki ima 220 m višinske razlike in ima gesli: "Tekmuj sam s seboj. Vsak je zmagovalec." Namenjen je tudi družinam. Zato bo organiziran brezplačni otroški vrtec od 8.00 do 14.00 ure, ob 16. uri pa bo še tek otrok.

Tedaj se bo začela tudi glavna novost letošnjega maratona, tek s štirinožnimi pasjimi prijatelji, ki bodo tekli na kilometer dolgi progi po parku v neposredni bližini zdravilišča.

"Proga bo kratka, osnovni namen pa ne bo zmaga, ampak druženje in rekreacija," je pojasnil Pintarič. Organizatorji priporočajo, da lastniki psom pred tekom nadenejo nagobčnike, ustrezno vodeni psi pa so dobrodošli tudi na tradicionalnem pohodu, ki se bo začel ob osmi uri.

Ob tej uri se bo začel sobotni program, ob 8.35 pa bo start nordijske hoje na devet km, zvečer pa bo na sporedu tradicionalen koncert, tokrat Alya s triurnim koncertom.

V petek zvečer bo uradno odprtje maratona, ob tem bodo v hotelu Radin organizirali "testeninko", na kateri bodo udeleženci dvignili startne številke in brezplačno dobili testenine, poskrbljeno pa bo tudi za glasbeno spremljavo.

Vir: STA 

Poslušate
SPEECHLESS
ROBIN SCHULZ FT. ERIKA SIROLA