ADELE

KRATKA BIOGRAFIJA

Adele Laurie Blue Adkins se je rodila 5. maja 1988 v Tottenhamu (severni del Londona) v Angliji. Oče je njo in mater zapustil, ko je bila Adele stara komaj dve leti, česar mu še vedno ni odpustila. Že kot 4-letnica je začela prepevati. Sprva se je navduševala nad Spice Girls, kasneje je pod materinim vplivom poslušala zlasti Gabrielle. Kot najstnica pa se je našla v R&B ritmih – poslušala je Aaliyah, Destiny's Child in Mary J. Blige. Tudi džez ji ni ušel, preposlušala je vse, kar sta ustvarili Etta James in Ella Fitzgerald. Prav ob Ettinih skladbah je spoznavala razsežnosti svojega glasu.

Pri šestnajstih je napisala svojo prvo pesem, Hometown Glory. Da bo pevka, ji je postalo jasno, ko je kot 13-letnica prvič slišala v živo peti Pink. Njen glas jo je očaral in vedela je, da želi to početi tudi sama.

Zaslovela je s pomočjo spleta. Dva meseca po maturi je dve lastni skladbi objavila na portalu PlatformsMagazine.com, tri pesmi pa je pokazala tudi prijateljem, ki so jih takoj objavili na Myspaceu. In pesmi so postale internetni hiti. Zato se je v družbi prijateljev odločila potrkati na založbo Virgin Records. In še istega leta (2006) je bila izstreljena v glasbeno orbito.

Danes je uspešna pevka, tekstopiska in multiinstrumentalistka.

Uradna spletna stran pevke: http://www.adele.tv/

ZANIMIVOST

  • v srednji šoli sta bili njeni sošolki Leona Lewis in Jessie J.,
  • 19. oktobra 2012 je postala mamica, skupaj s Simonom Koneckiem sta dobila sina, a ker sina nista uradno vpisala v register v 42 dneh po rojstvu, sta morala plačati globo 1000 funtov. Tudi ime je bilo dolgo zavito v tančico skrivnosti, sprva je razkrila le, da ga ljubkovalno kliče »mali arašidek«, potem pa jo je izdala verižica z obeskom, na katerem je bilo zapisano ime Angelo, družinski znanec pa je razkril, da je otrokovo srednje ime James (Angelo James Konecki),
  • z družinico živijo v 7 milijonov funtov vrednem dvorcu, ki ima med drugim kar 10 spalnic,
  • ves čas se sooča tudi z žaljivkami zaradi njenega videza; tako so ob rojstvu nekateri twittali, da naj umorijo njenega otroka, saj je verjetno debel in hendikepiran,
  • 2012 je napisala naslovno skladbo za 23. film Jamesa Bonda, Skyfall; sooustvarila jo je s producentom Paulom Epworthom.

DISKOGRAFIJA

Poslušate
YOUNGBLOOD
5 SECONDS OF SUMMER